Alparslan İlahiyat
Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi; 21 öğretim üyesi, 10 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 31öğretim elemanı ile eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamış bulunmaktadır. Eğitim-öğretim şu an için farklı yerleşkelerde sürdürülse de Üniversitemiz Eylül 2011’de kampüs alanında faaliyetlerine devam edecektir. Üniversitemizde okuyan kız ve erkek öğrenciler için Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun 1200 yatak kapasiteli yurdunun yanı sıra özel yurtlar da mevcuttur.
Avrupa Birliği öğrenci değişim programı Erasmus’a en geniş anlamda (Extanded) kabul edilen ve yurtdışındaki üniversitelerle öğrenci alışverişinde bulunan Üniversitemizin en genç Fakültesi olarak İlahiyat Fakültesi; dinin sahih kaynaklardan öğrenimini ve eğitimini gerçekleştirmeye çalışan, teorik ve pratik düzeyde dini-ilmi araştırmaları konu edinen, bireyin ve toplumun dinî ihtiyaçlarını karşılayabilecek uzman elemanlar yetiştirmeyi hedefleyen bir fakültedir. Bu hedefi gerçekleştirmek için tefsir, hadis, kelam, İslam hukuku, İslam tarihi, tasavvuf, İslam felsefesi gibi dini ilimlerin tüm alanlarında ve din eğitimi, din felsefesi, din sosyolojisi, din psikolojisi, mantık gibi sosyal bilimlerin dinî ilimlerle yakından ilgili bazı alanlarında lisans ve lisansüstü seviyede eğitim verir. 14 asır boyunca şekillenen dini ve kültürel mirası, modern sosyal bilimlerle birlikte öğrencilerine sunan ve karşılaşılan problemlere bu çerçevede çözümler üreten Fakültemiz; alternatif düşünme biçimleri geliştirebilen, ilahiyat eğitiminin gereği olan ahlakî meziyetleri en üst derecede temsil eden, analitik bakış açısına sahip, yapıcı eleştiriye açık, farklı görüşlere ve inançlara saygılı, ülkenin geleceğinde sorumluluk alma birikim ve cesaretini yüklenmiş, kendisini toplumsal barışın hizmetine adamış ideal bir gençlik yetiştirmek için faaliyetlerini sürdürmektedir.
Muş Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi; bünyesinde eğitim alan gençlerin, lisans dönemi boyunca aldıkları genel ilmi disiplinler doğrultusunda belli branşlarda uzman ilim adamları olmalarına çalışır. Doğu ile batı arasında bir köprü vazifesi gören ve yer aldığı coğrafyanın ilgi merkezi konumunda bulunan ülkemizde, hem doğu hem de batıdaki ilahiyat fakülteleri ile işbirliği ve akreditasyon çalışmaları yaparak evrensel bir ilahiyat eğitimi vermeyi, iki dilde inceleme ve araştırma yapabilecek uzman ilim adamları yetiştirmeyi amaçlar. Bu hedeflerin gerçekleşmesinde yetkin akademik kadro ve fiziki altyapının gücü kadar, öğrenci kalitesinin de önemli olduğunu bilen Fakültemiz, en ideal eğitime birlikte ulaşacağımıza yürekten inandığımız siz genç ilahiyatçıları sabırsızlıkla bekliyor.
<p clas