• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color
Ei Panel
İnadına İlâhiyatçı PDF Yazdır E-Posta
Yazan Peyman ÜNÜGÜR-Ankara İlahiyat 4.Sınıf Öğrencisi   
Cuma, 28 Aralık 2007

- Biliyor musun ben doktor olmak istiyordum esasında.

- Ah ah ben de az mı istedim hukuğu…

- Kısmet böyleymiş na’palım...

 

 

Katsayı problemiyle şeref-yâb olup da, gitmek istediği bölüm aslında ilahiyat olmayan birçoğumuzun, mecburi rıza hallerinin ifadeleriydi/dir bu ve benzeri diyaloglar.

 
Çok az bir kısmımız isteyerek gelmiştir bu fakülteye. Ekseriyetse başka şansı olmadığı için… Haksızlığa uğramışlığın bir türlü içe sindirilemeyişi ve bunun dışa yansıması olan isyan halet-i ruhiyesiyle geçer çoğunlukla birinci senemiz.

 
Bize yapılan bu haksızlığı her ortamda dile getiririz. İfade-i diğer “Küçük Emrahçılık” oynarız bir müddet. Acı paylaştıkça azalır ve etrafımızdakilerin artık bir mühendis bir doktor değil de bir ilahiyatçı adayı olduğumuzu kabullenmelerinden sonra ilahiyat hayatımız başlamış demektir.

 
“Amma abarttı” dediniz belki de içinizden. Ama  son dönem çoğumuz yaşamışızdır, durumu iyi vurgulamak adına abartılı bir şekilde anlattığım bu psikolojiyi.

 
İlahiyata gelince; sonrasında, 2. sınıfta “o kadar da kötü olmadığının farkına vardığımız, 3. sınıfta iyiki gelmişim deyip, 4 te biteceğine üzüleceğimiz bir süreçtir o.

 
İlahiyatçı dediğin…

 
İlahiyatçının ne olduğu konusunda iki yaygın kanı vardır.

 
Birinci anlayış sizi fetva makamı olarak algılayanlarınkidir. Tek amacı Rabbine halis bir kul olabilmek olan sâfi niyet teyzemin “Evladım dirsekleri dört parmak yukardan yıkamayınca abdest olmuyo diyolla, essah mı!?” sorusuna cevap verirken Yeni Eflatuncu sudur nazariyesini bilmeniz size artı puan getirmez.

 
İkinci grupsa aldığınız onca felsefe dersine binaen sapkın görüşlerinizin varlığı konusunda kesin bir kanaate sahiptir. Söyledikleriniz ne kadar doğru olursa olsun şüphe gözlüklerini takmışlardır bir kere.

 
Velhasılıkelam zordur ilahiyatçı olmak ve kabul gören bir ilahiyatçı olmak için insanlarla ilişkilerimizde ince ayar yapabilmek bunu yaparken de tutarlı olmayı başarabilmek zorundayızdır.

 

Ve Ankara İlahiyatlı olmak…

 
“Kardeşim ilahiyat okumak için Ankara’yı mı buldun” demezler mi adama.

 
Eğer Ankara İlahiyatlıysanız, ikinci grubun sizin hakkınızdaki görüşleri yakînî bilgi derecesindedir. Beyan ettiğiniz görüşün ardından size şüpheyle bakan gözlerden maada bir de:

“Seninki Ankara İlahiyattı değil mi?”  gibi  “boşa yorma kendini” kabilinden bir karşılık alma olasılığınız oldukça yüksektir.

 
“Kader böyleymiş” deyip cebrî bir tutum sergilemek işinizi kolaylaştırabilir. Lakin bu, genelde ilahiyatçı, özelde de Ankara İlahiyatlı olma raconuna ters düşeceğinden, kulun kendi yaptıklarında sorumlu olduğunun bilinciyle, daha makul çözümler getirmelisinizdir. (Burada makulün ‘akl’ kökünden geldiğini özellikle hatırlatmak isterim.)

 
Bu bağlamda Ankara İlahiyatla ilgili genel bir bildiri hazırlayarak insanlara derdinizi anlatmaya çalışabilirsiniz belki:

 

  1. Ankara İlahiyatın amacı sapkın fikirli ilahiyatçılar yetiştirmek değildir. Kişi kazandırılan sorgulayıcı yaklaşım sonucu ne tür fikirlere sahip olacağına kendisi karar verir.
  2. Öğrencilere geleneksellik karşıtlığı empoze edilmemekte, aksine geleneğin iyi anlaşılmasına çalışılmaktadır.
  3. Aklın ön planda tutulduğu doğrudur ama bu nakle gereken değerin verilmediği anlamına gelmez.

 
…..şeklinde maddeler uzayıp gider. Lakin ‘hâl’siz ‘kâl’ lâf u güzâftan öte gider mi…

 
Ankara İlahiyatın makus talihini yenmesi görünen o ki hakkındaki bu ön kabullerin kırılabilmesiyle ancak mümkün olacaktır. Bunun sağlanmasında bizzat mensuplarına, yeni açılımlarla, kendilerini doğru bir şekilde ifade etme görevi kaçınılmaz olarak düşmekle beraber, ön kabul sahiplerinin de, sıhhatli bir iletişim için, bu ön yargılı tutumlarından sıyrılmaları elzemdir.

 
Sözlerime burada son verirken, benim de bir zamanlar aslında genetik mühendisi olmak istediğimi lakin şimdi bir ilahiyatçı adayı olmakla gurur duyduğumu belirtip, cümle ilahiyat camiasına selam ederim ol-bâbda.

 

Peyman ÜNÜGÜR

    Ankara Üniversitesi

    İlahiyat Fakültesi

    4.sınıf  Öğrencisi

Yorum (6)Add Comment
ilahiyattan önceki duraktan ebru
Gonderen: ebru gelen şenateş urfa imam hatipten, 2008-12-12 13:12:27
peymancıgım harika bi yazı.bigün senin tahtanın bi köşesine genetik profesörü peyman ünügür die yazdığını görmüştüm.genetik profesörü olamasanda kaliteli bir ilhiyat profesörü olacağına inancım tam.bahreynden selamlar.
Yorumu yoneticiye rapor et
Eksi oy ver
Art 006f007900200076er
Oylar: +0
iyiki ilahiyat var
Gonderen: D.ZEYNEP, 2008-05-27 15:36:09
ya yazık keşke bilseler di ilahiyatlı olmanın nasıl bır duygu oldugunu 'bilselerdi öyle konusmazlardı.
Yorumu yoneticiye rapor et
Eksi oy ver
Art 006f007900200076er
Oylar: +0
müşterek problemler...
Gonderen: gelecekten ümitli, 2008-02-25 08:40:36
zekeriya beyaz'ı marmara ile paylaşan istanbul ilahiyat'ta bu makus talihe sanırım ortak oluyor:) güzel bir yazı...
Yorumu yoneticiye rapor et
Eksi oy ver
Art 006f007900200076er
Oylar: +0
iyiki ilahiyatçıyız
Gonderen: şakayık, 2008-02-22 14:39:16
okuduğum için çok memnunum.genel kanıyı iyi ifade etmişsiniz sağolun.
Yorumu yoneticiye rapor et
Eksi oy ver
Art 006f007900200076er
Oylar: +1
...
Gonderen: bahtiyar vahap, 2008-01-29 01:15:29
yaşaşın "İNADINA İLAHİYATÇI"lar!
Yorumu yoneticiye rapor et
Eksi oy ver
Art 006f007900200076er
Oylar: +1
makus talih
Gonderen: tûtî, 2008-01-24 08:29:42
demişsin diyeceğini peyman, kalemine sağlık... ankara ilahiyat'ın makus talihinden söz etmişsin, zannederim yakında sizin gibi gayretli muhibleriyle aşacaktır bu talihi ankara. peki bizim marmara'nın makus talihine ne demeli? marmalı'yım der demez "aaa zekeriya beyaz'ı tanıyor musunuz, sizin dekan di mi?" sorusuyla muhatab oluyoruz biz de:( veya "iyi iyi sen de yakında şöhret olursun, tartışma programlarında görürüz seni de artık:)" diyenler oluyor. n'aparsın artık kader...(ankara'nın raconuna değil ama marmara'nın raconuna uyar sanırım:) )
selamlar
Yorumu yoneticiye rapor et
Eksi oy ver
Art 006f007900200076er
Oylar: +1

Yorum Yaz
Alani Kucult | Alani Buyut

busy
Son Güncelleme ( Perşembe, 10 Ocak 2008 )
 
< Önceki   Sonraki >
 

Son Yorumlar

Sınav Soruları
BAN SGÜL İLAHİYAT AÇIK ÖGRETİM OKUYORUM VAR ...
E-İlahiyat Hitit İla...
Güzel Bİr Haber... İstanbul İlahiyat'ın Marm...
İHAM Konferansları: ...
İham Seminlerini http://eilahiyat.com/forum/inde...
Hicri Yılbaşınız Müb...
İmdi, bu takvimlerin Miladi takvime göre çok ku...
Hicri Yılbaşınız Müb...
Bir milletin takvimi onun tarihi demektir. Takvim ...
İsyancı Arap Ordusun...
Kitap Tanıtımları Son Zamanlarda Eilahiyat'ın ...
İnkılaptan İnkıraza
Dilimize, benliğimize ve de şuurumuza dil üze...
NOEL, HUZUR VE ÖZGÜR...
ve yine takvimleri yenileme vakti gelir... yine k...
İlahiyat Fakültesi K...
Eilahiyat basının takibinde olması gereken bir ...
Sınav Soruları
bende cd si var yardımcı olurum..sadece ikinci s...

Forumdakiler

12 Ziyaretçi, 16 Üye
betl, *MeFtûn*, SukûT, saim, haticee, aries, Khyas, kerem misali, zeynep_çu, şeyda_ank, ...Hatice..., bada77, andalusia, karayel, zeyneb rana, alliga
 
 

BİZ KİMİZ?

Bize Katılın

BİZE KATILIN

Bize Katılın

VİDEOLAR

videolar

Üyelerimiz

7730 Kayıtlı üye
0 Bugün
1 Bu hafta
689 Bu ay
Son üye: Hivnikovic